Archives I Presume?
Sporen van een koloniaal verleden in het Rijksarchief
Het Rijksarchief bewaart een groot aantal archieven over de koloniale geschiedenis van de DRC en de mandataire geschiedenis van Rwanda en Burundi. Met deze tentoonstelling wil het Rijksarchief deze ruwe diamant in de kijker zetten. We loodsen je aan de hand van twee thema's doorheen de archieven en het verhaal dat achter hen schuilgaat.
125 jaar geleden, in februari 1885, maakte de bilateraal erkende 'Association Internationale du Congo' van koning Leopold II zijn opwachting op de internationale scène. De "nouvel Etat du Congo" werd op de Conferentie van Berlijn een veelbelovende toekomst toegedicht. De weg werd vrijgemaakt voor de exploitatie van dit fantastisch stukje van de Afrikaanse taart. Men bouwde aan een koloniaal economisch imperium en opende dit zogenaamd ongerept hart van Afrika voor de westerse wetenschap. Maar, wat had dit alles tot gevolg voor de autochtone bevolking?
In het tweede luik komt het streven van de koloniale drietand – staat, kerk en bedrijfsleven – naar het creëren van een modelkolonie aan bod. De Belgen bewezen zich als volleerde kolonisatoren en investeerden onder andere in tal van sociale en medische initiatieven. Maar welke agenda's gingen hierachter schuil?
Per thema lichten we enkele punten uit een koloniale geschiedenis waarbij je aan de hand van fotogalerijen onze collectie kan bekijken.
Wil je meer weten? Neem dan een kijkje bij 'Congo algemeen', 'Congobronnen in het Rijksarchief' of 'Over het Rijksarchief'.
Heb je een vraag? Bij 'Contact' vind je de nodige gegevens.
Bronnen: Protocoles et Acte Général de la Conférence de Berlin, 1884-1885, geciteerd in: STENGERS J., Congo: Mythes et réalités, Parijs en Louvain-la-Neuve, Editions Duculot, 1989, p. 86-87; Brussel, 2005. Brief Leopold II aan baron Solvyns van 17 november 1877, geciteerd in: JOYE P. en LEWIN R., Les trusts au Congo, Brussel, Société populaire d'éditions, 1961, pg. 13.